20 питань при виборі ресторану на весілля


Багато пар, які одружилися в 2014 році, зараз шукають місце для проведення свого весілля (ресторан, загородний комплекс, банкетний зал, літня тераса тощо). Вибір площадки - це один з найскладніших і вирішальних процесів на весіллі. Декоруючи весілля з самого ранку, ми часто бачимо те, що не бачать гості і наречені - підготовку банкетного залу. Якщо не уточнити деякі моменти, ви можете потрапити в незручну ситуацію або навіть бути оштрафовані. Завдяки досвіду роботи та постійному взаємодії з персоналом ресторанів, дизайн-студія Magic Decor разом з весільним координатором Полею підготували ТОП-20 питань, які варто задати перед вибором площадки, а також кілька реальних історій з форс-мажорами та можливостями їх попередження та вирішення:

1. Чи є вільна наша дата?

2. Скільки людей може поміститися в залі? Скільки місця є для танцювальної площадки? Яке розміщення столів пропонується? Які є варіанти розміщення президіуму?

3. Ціна (в середньому!) за гостя на банкетне меню? Як відбувається оплата за їжу для дітей? За весільних підрядників, які працюють з вами цілий день (фотографа, відеографа тощо) 

Приклад від координатора Полі: Були ситуації, коли ресторан обіцяв 500 грн на людину, і хлопцям це підходило. Вони вносили передоплату за 6 місяців до весілля. Планували свій бюджет на цю ціну, але коли за два тижні приїхали складати меню, то зрозуміли, що там не 500 грн, а 600 грн і вище. Саме така сума дозволяє зробити не бідний стіл і гості не підуть голодними.

ПОРАДА: Перед тим як вносити передоплату, просіть приклад меню на вашу кількість гостей. Їжі повинно бути не менше 1 кг 200 грам на гостя (без торта). Яку кухню представляють? Чи є фірмова страва (попросіть фото та опис видачі).

4. Яку кухню представляєте? Чи є фірмове блюдо? (попросіть фото та опис подачі).

5. Чи є додаткові платежі (оренда залу, електрика)?

Приклад від Magic Decor: Текстиль, зазвичай, ми прасуємо вже в ресторані, оскільки під час транспортування все одно утворюються зморшки. Один раз нам заборонили це робити і сказали, що або ми, або молодята оплатили витрати на електроенергію.

ПОРАДА: завжди запитуйте, що потрібно додатково оплачувати та порядок цін.

6. Чи можна принести свій алкоголь, соки, воду, фрукти, торт? Скільки коштує нарізати свою їжу?

7. Чи працюєте цілодобово чи до певного часу? Як продовжується та оплачується робота персоналу після встановлених годин роботи?

8.Чи потрібно складати список реквізитів декораторам, а також як проходить таймінг виносу страв? (актуально для столичних 5-зіркових готелів та ресторанів рівня вище середнього)

9. Чи є спеціальна територія для ВЦ? Вона платна або безкоштовна? Як розраховуються час для ВЦ, якщо на території ресторану буде проходити декілька весіль? (бронюйте час та місце для ВЦ зразу після внесення передоплати).

10. Чи є парковка та скільки машин вона вміщує? 

11. Чи є які-небудь обмеження в ресторані і чи існує система штрафів (обмеження звуку, запалення свічок, салюту, ліхтариків, кріплення до стін, стелі, штор; час роботи флористів; можливості використання музичного обладнання та інших матеріалів: драбини, додаткові столи тощо).

Приклад від координатора Полі: В одному з ресторанів під час ВЦ звук повинен бути не більше певної кількості децибел. На території комплексу багато людей і гучно, ведучого можуть погано чути.

ПОРАДА: Завжди уточнюйте про всі обмеження ресторану заздалегідь. Це звільнить вас від зайвих проблем на весіллі та збереже ваш гаманець.

12. Скільки офіціантів буде працювати на мою кількість гостей?

13. Чи є кімната/номер для переодягання артистів? Оплачується окремо?

14. На яких умовах надається номер молодятам? Чи є він і скільки коштує?

15. Який текстиль використовуєте? (Обов'язково попросіть поглянути на нього!) Чи можна принести свій?

Приклад від Magic Decor: У деяких ресторанах немає фуршетної спідниці навіть на президіум. Без неї ноги нареченої та нареченого будуть видні всім гостям, - це непристойно. Крім того, нам відомо кілька ресторанів середнього рівня, де текстиль не відповідає рівню закладу.

ПОРАДА: Обов'язково попросіть адміністратора показати текстиль та запитайте про те, що у них є (фуршетні спідниці, чохли, серветки тощо).

16. Чи можна проводити весілля на території ресторану? Чи можна чути одне одного?

17. Чи є опалення / кондиціонер? Скільки потрібно часу для обігріву / охолодження приміщення?

Приклад від координатора Полі: Зима. Ми орендуємо зал для проведення весілля за ціною 2500 грн, щоб його обігріти. До 16:00 зал нагрівся до 15 градусів тепла, незважаючи на те, що на вулиці -18.

ПОРАДА: Якщо ваше весілля в зимовий період і існує ймовірність того, що зал не встигне нагрітися, візьміть гарантії від адміністратора в письмовому вигляді (тим більше, що ви оплачуєте нагрів) і обговоріть можливі варіанти додаткового обігріву (наприклад, оренда).

18. Чи є бонусна програма для молодят (номер у подарунок, знижки)?

19. Яка передоплата необхідна для бронювання залу? Коли складається меню? Коли можна вносити останні корективи? Коли повністю оплачується бенкет?

20. Яка політика скасування святкування? Чи повертається передоплата? 

До речі, відповіді на ці питання не є 100% гарантією виконання, оскільки адміністратор може забути, правила можуть змінитися, і вам про це не скажуть; може з'явитися новий адміністратор, і йому не повідомлять про домовленості; офіціанти не будуть виконувати вимоги через особисті конфлікти з адміністрацією тощо.

Відома ситуація, коли за 2-3 тижні до весілля престижний київський ресторан відмовився проводити весілля на користь більш прибуткової корпоративної події. Тому завжди потрібно мати ще кілька запасних варіантів. Як бачите, дрібниць роботи з ресторанами маса! І ніхто ніколи не є страхованим! Присутність координатора, а тим більше організатора спрощує і наше (як декораторів), і ваше життя. Саме вони зможуть вирішувати виникаючі проблеми без зайвих турбот для батьків, молодят та гостей. І ще... довіряйте професіоналам з великою кількістю відгуків, новачки не завжди мають досвід у розв'язанні складних ситуацій.

 

  • magic.decorkiev@gmail.com
  • +38 (063) 371-69-96
  • +38 (050) 650-02-59
  • м. Київ, вулиця Марка Вовчка, 18
Magic Decor 2023 | Розроблено в masla.digital